18.1.2014. – Epoch Times: Novi talas NVO-ova u Slovačkoj i istočnoj/centralnoj Evropi

18.1.2014. – Epoch Times: Novi talas NVO-ova u Slovačkoj i istočnoj/centralnoj Evropi

Da li ovde postoji primetan razdor kod socijalne problematike, poput pitanja tolerancije, ili ekonomskih pitanja?

Alena Panikova, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo u Slovačkoj: Nedavno je nivo nezaposlenosti porastao na 14,7 procenata. To je prilično visoko i to je jedan negativan razvoj u društvu. Takođe, ono što ostaje su te predrasude i neprijateljstva prema drugima, većinom prema Romima ali takođe i drugima. To nije uvek ideološki formulisano, ali ima korene u društvu obojenom jednom bojom. Ovde društvo nije previše multi-kulturalno. Mi smo bili, istorijski gledano, društvo obojeno jednom bojom.

Na primer, jedan od mojih kolega koji radi  u Fondu za otvoreno društvo u PResovu u istočnoj Slovačkoj je želeo da rezerviše mesto i nešto hrane u restoranu za seminar. Međutim, s’ obzirom da je on Rom, oni prosto nisu bili voljni da uzmu narudžbinu od njega. Od njega su želeli da plati u kešu. On je veoma dobra osoba, obrazovana. Jedina stvar koja je vidljivo različita je boja njegove kože. Položaj Roma je veliki, veliki izazov za naše društvo.

Izvor (engleski jezik): http://www.theepochtimes.com/n3/457088-the-new-wave-of-ngos-in-slovakia-and-east-central-europe/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*