22.12.2013, The Daily Beast – Američki cigani su progonjena manjina koja počinje da uzvraća udarac

22.12.2013, The Daily Beast – Američki cigani su progonjena manjina koja počinje da uzvraća udarac

Milion Roma u Sjedinjenim Državama je naviklo da živi u senkama, ali odskora aktivisti aktivno promovišu osećaj etničkog identiteta.

Asimilacija ima smisla za američke Rome koji ne žele da trpe isti progon koji njihovi evropski sunarodnici trpe svakodnevno. Tamo, procenjenih 10 do 12 miliona Roma čini najveću i najsiromašniju manjinsku grupu u svetu, uz nedavna istraživanja koja pokazuju da 90 procenata živi ispod granice siromaštva.

“Američki Romi dolaze iz različitih podgrupa, tako da im je teško organizovati se kada imaju tako malo zajedničko u kulturološkom smislu”, kaže dr Kerol Silwerman, rukovodilac odseka za antropologiju pri Univerzitetu Oregon. Međutim, u prethodnoj deceniji se javio novi sloj aktivista, i oni osnivaju zastupničke organizacije i školske programe da bi pomogli svojim zajednicama, odlučni da odrede zapis na svom kulturnom identitetu.

Izvor (engleski jezik): http://www.thedailybeast.com/articles/2013/12/22/american-gypsies-are-a-persecuted-minority-that-is-starting-to-fight-back.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*