26.12.2013, The Guardian – Današnji odgovor na Rome je brljotina iz prošlosti

26.12.2013, The Guardian – Današnji odgovor na Rome je brljotina iz prošlosti

Postoji dokument sa datumom od 9.januara 1938.godine u arhivi Yad Vashema, spomenika na Holokaust u Jerusalimu. Sedela sam tamo pre dve nedelje razmišljajući kako štampane reči prelaze u masovno ubisstvo. Ove reči posebno, napisane od strane nacističkog birokrate, predlažu “rešenja” za ciganski “problem”, koja su neophodna, “iz razloga nacionalne higijene, zato što su Cigani poznati da pate od naslednih bolesti”. Oni su “kriminalci po navici i paraziti” koji čine “neopisivu štetu našem nacionalnom biću”. Pa šta onda raditi? On piše: “Sterilisati i internirati u radne kampove.”

Ovo je samo startna pozicija, naravno; konačno nacističko “rešenje” za romski “problem” (“ciganski” je izvedeno iz pogrešnog shvatanja da su oni došli iz Egipta, a u stvari njihovo poreklo je iz Indije) je išlo mnogo dalje.

Zašto pominjem ovo sada? Zato što su podignute restrikcije na migracije iz Rumunije i Bugarske u Britaniju, i plimni talas prljavštine – da upotrebim frazu za koju mislim da bi se sviđala nacistima – koji buja kroz evropske medije po pitanju Roma, je uvreda za disciplinu istorije.

Izvor (engleski jezik): http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/26/roma-slur-past-yad-vashem-europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*