30.12.2013, romea.cz – FIFA kaznila hrvatskog fudbalera zbog promovisanja nacizma

30.12.2013, romea.cz – FIFA kaznila hrvatskog fudbalera zbog promovisanja nacizma

Josip Šimunić, fudbaler hrvatskog fudbalskog tima, je oštro kažnjen od strane Svetske fudbalske federacije (FIFA) zbog nepriličnog proslavljanja nakon uspešno dobijenog meča sa Islandom. Šimunić je “zaradio” privilegiju gledanja narednih 10 mečeva iz svog doma na TV-u (kazna uključuju klauzulu koja mu zabranjuje prilazak stadionu i da bude sa drugim igračima) i, ako mu to nije bilo dovoljno da zažali, takođe je dobio “Božićnu čestitku” u iznosu kazne od 30.000 švajcarskih franaka zbog svog “uzornog” ponašanja.

Ovaj fudbaler, koji je igrač nacionalnog tima, je proslavio svoju pobedu sa fanovima nakon meča sa Islandom tako što je uzeo mikrofon i uzvikivao fašistički pozdrav koji su koristile Ustaše u Hrvatskoj, koji su bili saveznici Hitlerove Nemačke. “Za dom spremni” je ratnički poklič koji je koristio nacistički-orijentisan marionetski režim koji je vladao Hrvatskom u periodu Drugog svetskog rata, tokom koga su desetine hiljada Jevreja, Srba i pripadnika drugih nacionalnosti nestali u koncentracionim logorima.

Izvor (engleski jezik): http://www.romea.cz/en/features-and-commentary/commentary/fifa-punishes-croatian-footballer-for-promoting-nazism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*