18.2.2014. – Zašto su Romi nedovoljno politički aktivni?

18.2.2014. – Zašto su Romi nedovoljno politički aktivni?

Politički uticaj Roma u zemljama srednje i jugoistočne Evrope je neznatan – uprkos njihovom relativno velikom udelu u stanovništvu. To je delimično posledica njihove marginalizacije, ali ima i drugih razloga.

Bez obzira da li je reč o Srbiji ili Makedoniji, o Bugarskoj, Rumuniji ili Mađarskoj: i u zemljama u kojima Romi žive već vekovima, oni su marginalizovani i pogrdno se nazivaju “ciganima”. Samo retko su prihvaćeni kao ravnopravni sugrađani. To je važno imati na umu kada je reč o nedovoljnoj političkoj angažovanosti Roma u zemljama gde žive, naglašava Željko Jovanović, direktor Ureda za romske inicijative fondacije Otvoreno društvo u Budimpešti. “Mi govorimo o Romima koji su ne samo najbrojnija manjina u skoro svim delovima Evrope, već govorimo i o manjini koja je vekovima bila potiskivana iz društva, iz svih socio-ekonomskih, političkih i kulturnih oblika rada i organizovanja”, kaže Jovanović u razgovoru za DW.

Osim toga Romi u svim državama spadaju među najsiromašnije slojeve društva. “Prema navodima UN 40 posto Roma živi na granici siromaštva, a kada su ljudi gladni, onda oni ne razmišljaju o politici”, dodaje Jovanović.

Izvor: http://www.dw.de/za%C5%A1to-su-romi-nedovoljno-politi%C4%8Dki-aktivni/a-17120825

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*