21.2.2014. – Romi i zdravstvena kultura

Ministarstvo zdravlja pokušalo je uvođenjem institucije zdravstvenog medijatora da poboljša mogućnosti lečenja Roma. U Srbiji ima nekoliko stotina hiljada Roma, a neki od njih i dalje nemaju dokumenta, pa ne mogu da ostvare pravo na lečenje, školovanje, zaposlenje.

U Srbiji ima nekoliko stotina hiljada Roma, a neki od njih i dalje nemaju dokumenta, pa ne mogu da ostvare pravo na lečenje, školovanje, zaposlenje. Ministarstvo zdravlja pokušalo je uvođenjem institucije zdravstvenog medijatora da poboljša mogućnosti lečenja Roma. Istraživali smo šta je urađeno za pet godina, koliko ta institucija postoji?

Romi, kako sami kažu, sve češće idu kod lekara. Do pre nekoliko godina, životni vek Roma bio je 49 godina, a sedmu deceniju doživeo bi svaki stoti.

Na to su uticali – loši uslovi života, neinformisanost, ali i činjenica da nisu imali zdravstvenu knjižicu. Za bolje zdravlje Roma pronađen je recept, uvedeni su romski medijatori.

Danas, zahvaljujući i njihovoj pomoći oko 11.000 Roma dobilo je zdravstveno osiguranje, a lična dokumenta više od 4.000.

Dosadašnji rad medijatora pomogao je da 26.000 Roma izabere lekara, 10.000 žena ginekologa, a vakcinisano je oko 26.000 dece.

Pripremila Ivana Božović

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1490563/Romi+i+zdravstvena+kultura++.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*