21.2.2014. – Udruženje: U Austriji mrze Rome

21.2.2014. – Udruženje: U Austriji mrze Rome

Beč — Udruženje “Romano Centro” objavilo je izveštaj u kojem ukazuje da je mržnja prema Romima u Austriji i te kako prisutna.

U izveštaju su dokumentovana 82 rasistička ispada prema Romima i Sintima, a kritikuju se i stereotipi u medijima.

Parolama “Cigani napolje” mladi u opštini u Tirolu su 2009. napali romsku porodicu koja je bila na proputovanju. Septembra ove godine jedna grupa mladih je u Bišofshofenu napala Rome, a na jednoj Fejsbuk grupi je upućen poziv na napad, dok je jedna osoba zatražila i “konačno rešenje”.

Te i slične druge slučajeve dokumentovao je “Romano Centro” u aktuelnom izveštaju na temu “Anticiganizam u Austriji”, koji obuhvata rasističke napade u proteklih osam godina. “Pri tom se ispostavilo da je stereotipski prikaz u bliskoj prošlosti povećan”, kritikovala je Klaudija Šefer iz ustanove koja se bori protiv rasizma “Zara”, dodajući da je taj razvoj zastrašujući.

Andrea Herle iz “Romano Centra” je ukazala da je setereotip koji se koristi u Austriji da “Cigani” nisu civilizovani i da ne žele da se integrišu u društvo, ali i da nemaju dom, kao i da žive kao paraziti, odnosno da prose i kradu

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=12&dd=06&nav_id=785908

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*