15.3.2014. – Srbija sutra bira novi saziv Narodne skupštine

15.3.2014. – Srbija sutra bira novi saziv Narodne skupštine

Građani Srbije sutra biraju novi sastav Skupštine Srbije, a Beograđani će istovremeno, birati i odbornike za gradski parlament.

 Pravo glasa ima 6.767.324 birača, koji će svoju volju moći da iskažu na 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji na 90. Pored toga, za građane u dijaspori, u 20 država biće otvoreno 35 biračkih mesta. Birališta će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20 časova. Republička izborna komisija saopštavaće preliminarne rezultate, po završetku glasanja, a konačne je dužna da objavi u „Službenom glasniku Srbije” najkasnije do četvrtka, 20. marta, u ponoć.

Za poslanička mesta u novom sazivu srpskog parlamenta boriće se 19 izbornih lista, koje su ukupno kandidovale 3.020 kandidata. Da bi neka od lista osvojila poslaničke mandate potrebno je da za nju glasa najmanje pet odsto birača, osim lista stranaka nacionalnih manjina za koje ne važi ovaj cenzus, već prirodni prag (oko 13.000 glasova za jedan poslanički mandat).

Kako smo glasali, definitivno će se znati kad RIK saopšti konačne i zvanične rezultate, ali preliminarne će početi da saopštava odmah posle zatvaranja birališta, već oko 21 čas. Međutim, za one nestrpljive, Cesid će, kao i svaki put, objavljivati svoje procene, a već oko 21.30 časova, ko je od učesnika u izbornoj trci, kako prošao. Takođe, i stranački štabovi će tokom izborne noći objavljivati svoje podatke sa izbornih mesta.

Ono što već sada znamo, jeste to koliko će koštati vanredni parlamentarni izbori, a Republička izborna komisija procenila je da će iznos od milijardu i 146 miliona 440.000 dinara biti dovoljan. Pošto vanredni parlamentarni izbori nisu bili planirani u vreme kada je usvajan budžet za ovu godinu, novac za glasanje biće obezbeđen iz budžetske rezerve.

Izvor: http://www.svevesti.com/a264141-srbija-sutra-bira-novi-saziv-narodne-skup%C5%A1tine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*