2.3.2014. – Nacisti opljačkali Rome iz Srbije

2.3.2014. – Nacisti opljačkali Rome iz Srbije

Noću u selu Zere kod Hildeshajma u kući je napadnuta sedmočlana romska porodica Igora U. (32), poreklom iz Srbije, a prema njegovom opisu u policiji i Savetu za izbeglice zaključili su da su razbojnici verovatno neonacisti.

Igor i njegova godinu dana starija supruga Hermina s petoro dece bili su smešteni u posebnoj zgradi u kojoj je nekada bila kafana. U prostranoj kući stanovali su sami i smeštajem su bili zadovoljni. Problema do napada nisu imali ni sa meštanima. A onda je za ovu azilantsku porodicu sve pošlo naopako.

– U noći između 2. i 3. januara neko nam je džepnom lampom zavirivao kroz prozor, a sledeće noći su nas napali. Neko je noću zvao upomoć i panično lupao na vrata. Kada sam vrata otvorio, našao sam se se pred maskiranim čovekom koji mi je pištolj prislonio na čelo i zahtevao novac. Dok me je gurao unutra, drugi me je tukao. Izbacio sam im 1.300 evra koje sam dan ranije dobio od Ureda za socijalnu pomoć. Napadač je bio ćelav u crno obučen i sa crnim čizmama – ispričao je Igor policajcima koji su na poziv komšija brzo došli.

Međutim, kada su policajci sledećeg dana ponovo došli, Igorovu porodicu u kući nisu našli. U Savetu za strance koji se uključio u istraživanje slučaja zaključili su na osnovu Igorovog opisa da je verovatno reč o razbojnicima iz redova neonacista, tim pre što ih je i Igor nazvao tim imenom. Istraga je zalutala, a porodica iznenada nestala.

Nakon nekoliko dana sami su se javili. Igor U. i njegova familija pobegli su iz kuće i smestili se kod makedonske romske porodice u obližnjem selu. Glava makedonske romske porodice primio ih je iako ih ima četvoro. Tako je na 65 kvadrata stambene površine živelo jedanaest Roma.

Igor je ponovo saslušan uz pomoć prevodioca i ispostavilo se da je napadače nazvao nacistima jer je to za njega sinonim zla i lošeg čoveka uopšte. Međutim, niko ne osporava da su ga verovatno napali nacisti. Igoru i njegovoj porodici nađen je novi smeštaj.

Izvor: http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/375881/Nacisti-opljackali-Rome-iz-Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*