2.3.2014. – Više od 160.00 Roma dobilo lične karte

2.3.2014. – Više od 160.00 Roma dobilo lične karte

Više od 160.000 Roma dobilo je tokom poslednje tri godine lična dokumenta zahvaljujući projektu koji je finansirala Norveška, rečeno je danas povodom završetka tog programa.

Projekat je sprovodila nevladina organizacija Praksis u saradnji sa organizacijama Edukativni centar Roma iz Subotice i Osvit iz Niša.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru da značajan broj Srba živi na granici siromaštva ali da su Romi najmarginalizovanija grupa, čiji je najveći problem pravna nevidljivost, odnosno neposedovanje ličnih dokumenata.

Kamsvag je naveo da je projekat “Doprinos socijalnoj inkluziji i borbi protiv diskriminacije marginalizovane populacije u Srbiji” doprineo rešavanju problema pravno nevidljivih lica u Srbiji.

“Poštovanje ljudskih prava i socijalna inkluzija marginalizovanih grupa su osnova za dalji put Srbije ka EU”, rekao je Kamsvag.

Koordinatorka programa Praksis Ivana Stanković rekla je da je istraživanje pokazalo da su Romi najviše diskriminisani u osnovnoj školi.

Navela je da su đaci romske nacionalnosti često smešteni u zadnje klupe i nije im dozvoljeno da nose besplatne knjige svojim kućama.

Izvor: http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/364039/Vise-od-16000-Roma-dobilo-licne-ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*