21.3.2014. – “Evropa ne treba da se plaši rata”

21.3.2014. – “Evropa ne treba da se plaši rata”

Berlin — Stanje u Ukrajini kritično, ali Nemci ili Evropljani ne treba da se plaše izbijanja rata, rekao je nemački predsednik Joahim Gauk.

“Situacija je kritična, aIi ona nije dovela do toga da ljudi koji žive u Nemačkoj ili Evropi treba da se uplaše rata”, rekao je Gauk, prvi put se uključivši u debatu o rešenju krimske krize, u televizijskoj emisiji “Bekman” i istakao da ne veruje u mogućnost izbijanja širokog sukoba.

“Ne postoji sada taj nacionalistički zanos, koji je 1914. godine (na početku Prvog svetskog rata) postojao u svakoj zemlji”, rekao je Gauk i pohvalio krizni menadžment kancelara Angele Merkel i šefa diplomatije Franka -Valtera Štajnmajera.

“Već nedeljama gledamo jedan snažni diplomatski angažman nemačkog kancelara i nemačkog šefa diplomatije.To znači, mi radimo upravo ono, što ja smatram ispravnim-da mi na te dogadje na gledamo iz daleka ….”, rekao je šef nemačke države, koji se krajem prošle godine snažno založio da Nemačka treba da preuzme više odgovornosti na međunarodnoj sceni.

Izvor: http://www.b92.net/mobilni/info/826649

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*