22.3.2014. – Šef Delegacije EU u Beogradu

22.3.2014. – Šef Delegacije EU u Beogradu

EU očekuje od vlade reforme i nastavak dijaloga

Majkl Devenport izjavio je da Brisel od nove vlade Srbije očekuje što skorije sprovođenje ekonomskih i strukturnih reformi

“Ja sam ubeđen u to da će nova vlada veoma ozbiljno da se bavi tim reformama”, rekao je Devenport Tanjugu i dodao da je EU “spremna da podrži vladu koja će sprovesti takve reforme”.

Imajući u vidu da EU očekuje i nastavak dijaloga s Prištinom i punu implementaciju Briselskog sporazuma, šef delegacije Unije u Beogradu, čestitajući Srpskoj naprednoj stranci na “velikoj pobedi”, ocenjuje da “nova vlada nosi veliku odgovornost i imaće velike izazove”.

On je podsetio da je dosadašnja vlada radila na veoma bitnim reformama i na novim zakonima, među kojima su zakon o privatizaciji, o stečaju, o planiranju i izgradnji, zakon o radu…

Podsećajući da je slogan SNS u predizbornoj kampanji bio “svom snagom za reforme”, on je ocenio da će što skorije sprovođenje konkretnih reformi biti najveći prioritet i za novu vladu, i za zemlju, i za građane.

Devenport je posebno ukazao na reforme u oblasti pravosuđa i ekonomske i strukturne reforme.

On je podsetio da na polju pravosuđa već postoji Strategija i Akcioni plan.

“Sada želimo da podržimo dalje korake u tom pravcu. Ovo će, naravno, biti od velikog značaja za (pristupne) pregovore i, naročito, za napredak u okviru Poglavlja 23 i želimo da otvorimo to poglavlje što pre, ali treba da vidimo taj napredak”, kazao je ambasador EU.

EU, prema njegovim rečima, želi i da vlada Srbije nastavi dijalog s Prištinom.

Izvor: http://www.akter.co.rs/25-politika/80758-eu-o-ekuje-od-vlade-reforme-i-nastavak-dijaloga.html