26.3.2014. – SAD i EU zajednički protiv Rusije

26.3.2014. – SAD i EU zajednički protiv Rusije

Sjedinjene Države i Evropska unija su ujedinjene u rešenosti da se suprotstave Rusiji u slučaju eskalacije ukrajinske krize, poručeno je nakon današnjeg sastanka američkog predsednika Baraka Obame sa najvišim funkcionerima EU u Briselu.

“EU je ugaoni kamen našeg međunarodnog angažmana”, rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za medije posle susreta sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem i predsednikom Komisije Žose Manuel Barozom.

On je istakao da su SAD i EU saglasni da je Rusija prekršila međunarodno pravo i narušila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine odlukom da pripoji Krim.

“EU i SAD su ujedinjeni u podršci Ukrajini i rešenosti da izolujemo Rusiju i nateramo je da snosi posledice za svoje akcije”, istakao je američki predsednik.

On je rekao da je najznačajnije što je aneksija Krima osuđena, ne samo od strane SAD i EU, nego je Rusija ostala usamljena u međunarodnim forumima, kao što su Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

“Ako je Rusija mislila da može da zabode klin u odnose Amerike i Evrope, preračunala se”, poručio je Obama i upozorio da će sankcije biti proširene ako Rusija nastavi sa koracima u pravcu eskalacije krize.

Izvor: http://www.tanjug.rs/novosti/122994/ruska-zastava-na-svim-vojnim-objektima-na-krimu.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*