27.3.2014. – Aušvic je opomena za ravnodušan svet

27.3.2014. – Aušvic je opomena za ravnodušan svet

VARSSAVA, 27. januara 2014. (Beta) – Okupljanje preživelih logoraša, poslanika izraelskog Kneseta i parlamentaraca iz raznih krajeva sveta u Aušvicu na Dan sećanja na žrtve holokausta opomena je svetu da ne sme da se preda i bude ravnodušan, poručio je u ponedeljak iz Aušvica u ime izraelskog parlamenta poslanik Jariv Levin.

Na ovu 69. godišnica oslobadjanja logora Aušvic-Birkenau, najvećeg stratišta Jevreja koje su Hitlerovi nacisti u vreme Drugog svetskog rata podigli u okupiranoj Poljskoj, poštu žrtvama odaje velika grupa Jevreja koji su preživeli holokaust.

Zajedno sa njima iz Izraela je doputovala čitava polovina poslanika Kneseta a iz nekoliko evropskih zemalja, uključujući tu i Nemačku, kao i iz SAD i Kanade takodje brojni poslanici nacionalnih parlamenata.

“Aušvic je tu. Aušvic se dogodio što znači da je Aušvic moguć. Aušvic će zauvek biti crna rupa koja preti da proguta celu ljudsku istoriju. Nema predsedana u celoj istoriji Evrope za košmar koji se dogodio ovde našem narodu”, rekao je Levin.

Izvor: http://www.naslovi.net/2014-01-27/beta/ausvic-je-opomena-za-ravnodusan-svet/8743449

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*