6.3.2014. – Kako Bugarska troši novac za integraciju Roma?

6.3.2014. – Kako Bugarska troši novac za integraciju Roma?

U nijednoj drugoj članici EU ne živi toliko Roma kao u Bugarskoj. Oni tamo čine čak 10 odsto stanovništva. Za njihovu integraciju, obrazovanje i bolje uslove života, EU izdvaja milione evra.

Prema zvaničnim statističkim podacima, Romi u Bugarskoj u proseku žive deset godina manje od Bugara. Bolesti karcinoma kod njih češće završavaju smrću, tuberkoloza se u četvrtima gde oni žive pojavljuje između tri i pet puta češće nego negde drugde, a smrtnost dece je gotovo tri puta viša nego kod drugih stanovnika Bugarske.

Upravo iz tog razloga je Brisel još 2005. godine Bugarskoj stavio na raspolaganje nekoliko miliona evra za pravovremeno otkrivanje tuberkuloze i drugih bolesti kod pripadnika socijalno ugroženih slojeva. Primera radi, u okviru PHARE programa Evropske unije, izdvojeno je 1,85 miliona evra za tri mobilne laboratorije i tri ultrazvučna aparata. Preostalih 800.000 evra potrošeno je na rad stručnjaka na području informisanja u vezi sa sprečavanjem raznih bolesti.

Tom prilikom se bugarsko Ministarstvo zdravlja obavezalo da će i sopstvenim finansijskim sredstvima u visini od 375.000 evra učestvovati u radu spomenutog programa. Međutim, kako navodi Desislava Simeonova iz bugarskog Helsinškog odbora, Bugarska je do sada na raspolaganje stavila svega 35.000 evra i to tek mesec dana pre završetka rada PHARE programa. Ona navodi kako do samog kraja programa nije sproveden niti jedan jedini pregled mamografije (pregled kojim se na vreme može ustanoviti rak dojke) a od 38.640 planiranih pregleda za prevenciju drugih bolesti obavljeno je svega 3.888 – znači, samo deset posto.

Autorke: Antoaneta Nenkova / Željka Telišman

Odg. urednica: Ivana Ivanović

Izvor: http://www.dw.de/kako-bugarska-tro%C5%A1i-novac-za-integraciju-roma/a-16694861

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*