6.3.2014. – Romi u Slovačkoj ograđeni zidom

6.3.2014. – Romi u Slovačkoj ograđeni zidom

Slovačka Unija Roma zatražila je od vlasti da hitno ukloni zid kojim su oko 1.800 Roma iz nehigijenskog naselja u mestu Mihalovice ogradili žitelji jednog od novih naselja u susedstvu da im ne prave nered, javljaju slovački mediji.

Zid su o svom trošku postavili vlasnici stanova u naselju. Oni su dobili građevinsku dozvolu za parcelu iznajmljenu od grada za pravljenje malog parka i “estetske ograde” koja bi služila i za sport, a vlasnici zida pravdaju ga i time da je to klasičan zid protiv buke sa ulice. Svoj zid od dva metra, dug 25 metara nadovezali su na zid koji su već ranije gradske vlasti podigle, navodno takođe kako bi građani imali mesto za sportske aktivnosti, te je tako u tom gradu na istoku Slovačke podignuta barijera duga pola kilometara koja sprečava Rome da prođu do centra grada.

“Svi dobro znaju da su zidovi upereni protiv Roma, da to nije nikakva zaštita protiv buke ili kutak za sport. Uz pomoć raznih pravnih začkoljica oni samo produbljuju segregaciju i problem stvaranja geta”, kazao je predsednik Unije Roma František Tanko.

Romi iz Mihalovca žalili su se da im zid onemogućava da idu u prodavnicu, deca u školu ili u biblioteku. Uz Rome je stao i slovački ombudsman Pavel Kandrač i zatražio od gradskih vlasti da mu pošalju svu građevinsku dokumentaciju i provere žalbi Roma da su diskriminisani jer su im lokalne vlasti i slovački susedi pregradili put u centar grada. Slovačka bez uspeha već 20 godina pokušava da reši probleme suživota sa tom svojom najvećom manjinom od preko pola miliona Roma od kojih mnogi, posebno na istoku zemlje, žive u nehigijenskim naseljima bez posla i ikakvih šansi da promene svoj život.

Kao i u susednoj Češkoj gde je antiromsko raspoloženje “bele” većine još izrazitije, većina slovačkih lokalnih samouprava najradije bi pribegla najjednostavnijem rešenju, da svoje Rome nekuda iseli, svakako na periferiju grada a množe se i zidovi kojima se Slovaci od romskih suseda ograđuju. Prvi zid je postavljen još 1990-tih godina u velikom naselju Petržalka u Bratislavi. Prošle godine podignut je zid dug 130 metara da ogradi žitelje Ostrovana od Roma, a zid u mestu Mihalovce postavljen je u junu ove godine.

Izvor: http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/40155-Romi-Slovakoj-ograeni-zidom.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*