6.3.2014. – TAJNI PLAN: Rusiji seku pristup prema Kalinjingradu i Baltičkoj floti!

6.3.2014. – TAJNI PLAN: Rusiji seku pristup prema Kalinjingradu i Baltičkoj floti!

Kalinjingrad je od velikog strateškog značaja za Moskvu, koja tamo “sidri” Baltičku flotu ujedno to je jedina evropska luka Rusije koja se preko zime ne ledi

 KIJEV – Pored uvođenja sankcija i jačanja vojnog prisustva duž zapadnih ruskih granica, visoki zvaničnici Evropske unije i SAD razmatraju i druge mogućnosti kako bi “parirale ” Rusiji i novonastaloj situaciji ukrajinske krize. Jedna od najradikalnijih opcija bilo bi odsecanje Rusiji pristupa u Kaliningradsku oblast, koja je od strateškog značaja, zbog izlaza na Baltičko more, gde je usidrena i ruska Baltička flota.

Oblast je inače smeštena između Poljske prema jugu i Litvanije na severu i istoku i anektirana je od Nemačke 1945 godine. Teritorija je bila zatvorena vojna zona tokom sovjetskog perioda.

U 2008. godini Rusija je zapretila da će razmestiti rakete kratkog dometa ukoliko Sjedinjene Američke Države  realizuju svoj plan za izgradnju baze protivraketne odbrane u Poljskoj i Češkoj .

Inače Kalinjingrad je uvek od velikog strateškog značaja za Moskvu, koja tamo “sidri” Baltičku flotu ujedno to je jedina evropska luka Rusije koja se preko zime ne ledi.

Izvor: http://www.kurir-info.rs/tajni-plan-rusiji-seku-pristup-prema-kaliningradu-i-baltickoj-floti-clanak-1261909

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*