5.4.2014. – Nikolić: Kosovu autonomija, ali ne više od toga

5.4.2014. – Nikolić: Kosovu autonomija, ali ne više od toga

Ako bi EU odlučila da Srbiju primi bez Kosova, to bi značilo da Srbiju uopšte ni ne želi. EU bi tada rekla: mi primamo Srbiju, ali ne u obliku u kojem je ta zemlja članica UN, upozorio je šef države

BEOGRAD – Posle formiranja nove vlade, ništa se neće promeniti u dijalogu sa Prištinom, izjavio je predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu za bečki Prese.

Predsednik je poručio da, ako Evropska unija odluči da Srbiju primi bez Kosova, to znači da je uopšte i ne želi u svojim redovima. “To zavisi od EU. Ako bi EU odlučila da Srbiju primi bez Kosova, to bi značilo da Srbiju uopšte ni ne želi. EU bi tada rekla: mi primamo Srbiju, ali ne u obliku u kojem je ta zemlja članica UN”, upozorio je Nikolić odgovarajući na konstataciju da bi najkasnije kod prijema Srbije u EU neslaganje oko statusa Kosova moglo postati problem u vezi pitanja sa kojom teritorijom Srbija pristupa Uniji.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine on je rekao da je, nakon što je postao predsednik, rečeno da će Srbija započeti razgovore sa kosovskim Albancima.  “Mi smo našim diplomatama dozvolili da učestvuju na konferencijama na kojima su pozvani i kosovski Albanci. Spremni smo da Kosovu damo dalekosežnu autonomiju, ali ne više. Nezavisnost Kosova ne možemo priznati, bez obzira na sve posledice”, naglasio je Nikolić podsećajući da mnoge članice UN nisu priznale nezavisnost Kosova.

Izvor: http://www.kurir-info.rs/nikolic-kosovu-autonomija-ali-ne-vise-od-toga-clanak-1309627

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*