24.5.2014, The Washington Post –  8 smešni, rasističkih stvari koje su zaista rekli ultra-desničarski EU političari

24.5.2014, The Washington Post – 8 smešni, rasističkih stvari koje su zaista rekli ultra-desničarski EU političari

Glasanje za novi Evropski parlament se privodi kraju u nedelju. Stiska pred izbore je bila označena jednim narativom: prividnim usponom mnoštva ultra-desničarskih, evro-skeptičnih partija širom kontinenta. Uvredljivi i, ponekad, rasistički komentari koje su načinili neki od ovih partijskih lidera i visoko-pozicioniranih političara su zasigurno doprineli njihovoj ozloglašenosti. Ove su samo neki od sramotnih primera:

— “Monseigneur Ebola je to mogla srediti za tri meseca”, Žan Mari Le Pen, osnivač francuske ultra-desničarske partije Nacionalnog fronta je predlagao ovog meseca da bi smrtonosni virus Ebole mogao da se pozabavi rastućom svetskom populacijom — a, stoga, i navodnim evropskim imigracionim problemom.

— “Šta će se desiti sa Evropom, konglomeratom crnaca, totalan haos,” Andreas Melcer, uvaženi član Evropskog parlamenta iz austrijske ultra-desničarske Slobodarske partije, je upozorio na imigraciju u intervjuu za nemačke novine u martu.

Izvor (engleski jezik): http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/05/24/8-ridiculous-racist-things-actually-said-by-far-right-eu-politicians/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*