27.5.2014, NIAR – NIAR čestitala romskim predstavnicima na izboru u Evropski parlament

27.5.2014, NIAR – NIAR čestitala romskim predstavnicima na izboru u Evropski parlament

„Iako ste izabrani ispred partija u okviru kojih ste politički aktivni, Soraja Post u Švedskoj i Damian Dragići u Rumuniji, Vi zastupate glas svih Roma u Evropi“, kaže se u čestitki koju je u ime NIAR-a uputio Bajram Haliti, predsednik Novinsko informativne agencije Roma.

Kako je NIAR preneo po objavljivanju zvaničnih rezultata na izborima za evropski Parlament Romi u Evropi imaju dva svoja izabrana predstavnika u evropskom Parlamentu: Soraju Post, poslanika iz Švedske i Damijana Dragičija, poslanika iz Rumunije.

Povodom ovog izuzetno značajnog političkog pomaka za Rome, Bajram Haliti, glavni i odgovorni urednik NIAR i njen predsednik je uputio čestitku romskim poslanicima:

„U ime naše novinsko informativne agencije Roma kao i u svoje lično ime čestitam Vam na zadobijenom poverenju birača. Iako ste izabrani ispred partija u okviru kojih ste politički aktivni, Soraja Post u Švedskoj i Damian Dragići u Rumuniji, Vi zastupate glas svih Roma u Evropi. Uvereni smo da ćete biti dorasli tom zadatku kao što i NIAR već deceniju deluje u cilju da se i na medijskom polju čuje glas Roma.

Slobodni smo da Vam ponudimo saradnju i razmenu informacija o aktuelnim problemima naše populacije širom Evrope da biste ih Vi prezentovali u institucijama EU“, poručuje se u čestitki.

Bajram Haliti, master prava, novinar, publicista i jedan od najznačajnijih romskih leksikografa, u izjavi za NIAR kaže:“ Problemi Roma su univerzalna kategorija u Evropi i nebitno je što su izabrani parlamentarci iz Švedske i Rumunije, a ne kandidat iz Hrvatske. Romi su nacija rasprostranjena širom evropskog kontinenta, njima je Evropa matična država i Soraja i Damijan su romski parlamentarci. “

(NIAR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*