30.5.2014, The Japan Times – EU glasači šalju poruku

30.5.2014, The Japan Times – EU glasači šalju poruku

Ishod nedavnih izbora za Evropski parlament je opisan u štampi i političkim krugovima u Evropi i Severnoj Americi kao šokantan ili kriza, ali bolje je stvarnu reakciju nazvati histerijom.

Ono što je ovo glasanje donelo je doprinos 150 anti-“evropskih” članova parlamentarnom telu koje broji ukupno 751 mesto, koje ima veoma malu moć nad funkcijama izvršnih tela Evropske unije – izabrane Komisije i Saveta (rukovodećeg tela, sastavljenog od ministara iz članica-vlada, pod rotirajućim predsedavanjem).

Štaviše, dok su neke od ekstremističkih nacionalnih partija – Zlatna zora u Grčkoj, Jobbik  u Mađarskoj, DF u Danskoj, PVV u Holandiji, Severna liga u Italiji, na primer – anti-romske na rasnoj osnovi ili pripisanom kriminalitetu, obazrivo anti-semitske, ili identifikuju islamsku religiju i njene sledbenike kao neprijatelje evropske civilizacije, one su minimalnog značaja u broju i sledbenicima.

Izvor (engleski jezik): http://www.japantimes.co.jp/opinion/2014/05/30/commentary/world-commentary/eu-voters-send-a-message/#.U4iiCPmSxUU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*