Romi u Brazilu

Romi u Brazilu

ORFEJ HALITI, FOTOPostoji mnogo neznanja o Južnoj Americi; jedna činjenica malo poznata među mnogim ljudima je da je Brazil pun Roma. Romsko prisustvo u Brazilu može biti praćeno sve do XVI veka u vreme proterivanja portugalskih Kalonaca u kolonije.

Danas je broj romskog naroda iz ove zemlje od 8.512.000 km2 između 800.000 i 1.000.000 duša. Prema UNESCO-vim podacima, 1991.godine romska populacija Latinske Amerike je brojala otprilike 1.500.000 pojedinaca, uzimajući u obzir da mnogi Romi odbijaju svoje poreklo i da je bilo koji stvaran popis napravljen koji su načinile naše organizacije bliži stvarnosti od tog broja. Mi takođe treba da, uzimajući u obzir retko ili nepostojeće znanje da većina Brazilaca imaju romske tradicije i kulturne osobine, smatramo da je značaj postojećih studija i publikacija o kulturi našeg naroda dragocena stvar. Međutim, trenutna bibliografija o brazilskim Romima je retka u državi, i mnogo toga se rasplinulo tokom vremena.

Lokalni rasistički stavovi prema Romima su među najneupućenijim u istoriji. Često sam primećivao želju da se prikrije njihovo romsko poreklo, i to je verovatno relikvija iz dana progona. Srećom, u većini civilizovanih država danas Romi mogu da računaju na jednaka prava sa drugima. Romi moraju biti shvaćeni kao nosioci vrednosti, stotina godina tradicije. Samo na ovaj način će biti postignuta istinska koegzistencija sa Gadje. To je razlog zašto su neophodne međunarodne romske organizacije; većinom da reafirmišu romski etnicitet i da ujedine različite grupe koje su raštrkane širom planete.

(NIAR)

Orfej Haliti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*