10.6.2014, ERIO – ECRI-jev poslednji izveštaj o Rumuniji: romska prava još uvek u opasnosti

10.6.2014, ERIO – ECRI-jev poslednji izveštaj o Rumuniji: romska prava još uvek u opasnosti

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) je objavila svoj četvrti izveštaj o Rumuniji 3.juna. ECRI je nezavistan organ Saveta Evrope i procenjuje glavne trendove vezane za probleme rasizma i diskriminacije u državama članicama Saveta. Evropska kancelarija za informisanje Roma (ERIO) sa zadovoljstvom predstavlja ECRI-jev nalaz vezan za romsku populaciju, kojom se bavio poseban odeljak.

Ovaj četvrti izveštaj pokazuje određen ograničeni napredak u poštovanju ECRI-ove poslednje evaluacije (2007). Kao što izveštaj podvlači, jedno od glavnih postignutih rezultata je uvođenje rasističke motivacije kao otežavajuće okolnosti za sva krivična dela u okviru Krivičnog zakona.

Takođe su preduzete pozitivne mere kako bi se ojačala borba protiv anti-romskih predrasuda. Zapošljavanje romskih medijatora u školama i bolnicama, kao i razvoj obrazovnih programa skrojenih za romske đake, su daljnji ključni rezultati.

Uprkos ovim pozitivnim napretcima, brojne mane nastavljaju da predstavljaju izazov za konkretnu implementaciju romskih prava.

Izvor (engleski jezik): http://www.erionet.eu/blog/2014/06/10/ecri-latest-report-on-romania-roma-rights-still-in-danger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*