14.6.2014, The Daily Meal – Kako jesti poput pravih “Cigana”

14.6.2014, The Daily Meal – Kako jesti poput pravih “Cigana”

Ciganska kuhinja je bila zvana “malo poznata hrana duše” i jedna je od mojih omiljenih načina da proslavim moje pomešano-cigansko nasleđe i mesec romske i Traveler istorije. Cigani imaju bogatu i komplikovanu istoriju i identitet, koji su reflektovani u ukusnoj složenosti hrane i, poput većine stvari, mnogo je bolje kada imate razumevanje toga. Kao prvo, reč “Cigan” je izraz koji su gadjé (Romi za ne-romske ljude) koristili da bi se odnosili na Rome, etničku grupu sa poreklom iz Indije iz otprilike jedanaestog veka.

I dok su Romi održali posebnu i jedinstvenu kulturu uz mnogo kulturnih razlika među različitim klanovima (kao što su Sinti, Lovari, Manuši, itd.), većina romske kulture, uključujući tu i kuhinju, su bili oblikovani ugnjetavanjem i regionima u kojima Romi žive i kroz koje putuju. U svojoj knjizi “Mi smo Romi”, lingvista i profesor romskih studija dr Jan Hankuk objašnjava da, “poput romske muzike, nema jedne vrste romskog kulinarstva već čitavog dijapazona kuhinja koje variraju od mesta do mesta, zaviseći od lokalno dostupnih sastojaka i društvenih okolnosti zajednice.”

Izvor (engleski jezik): http://www.thedailymeal.com/how-eat-real-gypsy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*