15.6.2014, NIAR – UN nemaju odgovor na porast ksenofobije

15.6.2014, NIAR – UN nemaju odgovor na porast ksenofobije

Visoki komesar za ljudska prava Un, Navi Pilaj, izrazila je zabrinutost na otvaranju 26. Sednice Saveta UN za ljudska prava koji se održava u Ženevi, povodom narastajućeg rasizma i ksenofobije u svetu, a posebno u Evropi. Ona je potkrepila svoj stav analizom rezultata izbora za evropski Parlament gde su ultra-desničarske organizacije postigle veliki uspeh. Ona je upozorila da i u visoko razvijenim demokratijama retorika ekstremista može bitno da oslabi borbu protiv diskriminacije.

Oštra kritika je upućena politički blokiranom Savetu bezbednosti gde je, pravom veta od strane Rusije i Kine, blokirano procesuiranje ratnih zločina u Siriji  od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

“Šokantno je to da su ratni zločini i zločini protiv čovečnosti postal uobičajena praksa i da prolaze nekažnjeno”, istakla je Pilaj.

Trodnevna sednica Saveta UN za ljudska prava zakazana je zbog stanja u Belorusiji, Centralnoafričkoj Republici, Eritreji, Severnoj Koreji i Siriji, kao i po opštim temama kao što su: nasilje nad ženama, ekstremno siromaštvo, migracije, nezavisnost pravosudja i bezbednost novinara.

(NIAR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*