2.6.2014, Newsweek – Povratak diktatora

2.6.2014, Newsweek – Povratak diktatora

Vedro je prolećno popodne na Trgu slobode u centru Budimpešte. Lampioni su prekriveni posterima opozicionih partija koje su se nadmetale za evropske izbore proteklog vikenda. Protestanti se okupljaju, glasno negodujući protiv Viktora Orbana, mađarskog premijera, optužujući njegovu desničarsku vladu za laži, neiskrenost i hipokriziju.

Predmet njihovog besa je dopola-završena statua, prekrivena ceradom i zaštićena policijom i krupnim momcima iz obezbeđenja. Trg je već nedeljama bio fokus demonstracija i blažih rasprava. Statua, koja treba da bude predstavljena 31.maja, je sećanje na invaziju na Mađarsku od strane nacističke Nemačke u martu 1944.godine. Spomenik je sećanje na sve žrtve nemačke okupacije i stoga je “moralno tačan i besprekoran”, kaže Orban.

Opozicija, liberali i jevrejske grupe se ne slažu. Mađarska, ističu oni, je bila poslušan saveznik nacista i više od 500.000 mađarskih Jevreja je nestalo u Holokaustu.

Mađarska je u centru pažnje, ali endemska korupcija, burazerski kapitalizam, kompetitivna politička kultura, fuzija vladajuće partije i države, napadi na slobodne medije, rast mržnje protiv Jevreja i Roma su regionalan fenomen.

Izvor (engleski jezik): http://www.newsweek.com/return-dictators-252864

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*