20.6.2014, romea.cz – Komentar: Cilj češke strategije su aktivni, emancipovani Romi do 2020.godine

20.6.2014, romea.cz – Komentar: Cilj češke strategije su aktivni, emancipovani Romi do 2020.godine

Vladine strategije najčešće nisu najatraktivnije ili najčitljivije među tekstovima. Što se tiče položaja romskog naroda, čitaoci mogu pronaći mnotšvo vladinih dokumanata koji su već napravljeni, uključujući tu i Strategiju za borbu protiv socijalne isključenosti ili Strategiju za socijalnu inkluziju.

Sada novi dokument traži našu pažnju – naime, Romska integrativna strategija do 2020.godine (Strategija 2020). Korisnost ovih strateških planova se sastoji u činjenici da oni donose viziju, formulišu smer u kome želimo da idemo i rute koje biramo da stignemo do cilja.

Nije iznenađujuće da u vreme kada se romski narod ovde suočava sa narastajućim neprijateljskim raspoloženjem i kada veliki broj Roma živi u neodgovarajućim uslovima na periferiji društva, da je cilj Strategije 2020 da postigne stanje stvari u kome će takve razlike prestati da postoje između većinskog društva i značajne proporcije romskog naroda.

Izvor (engleski jezik): http://www.romea.cz/en/news/czech/commentary-active-emancipated-roma-by-2020-is-goal-of-czech-strategy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*