21.6.2014, Dojče vele – Borba protiv linča nad Romima

21.6.2014, Dojče vele – Borba protiv linča nad Romima

U jednom predgrađu Pariza, jedan romski mladić brutalno je pretučen, jer su ga stanovnici osumnjičili da je provalnik. Najnoviji akt nasilja ponovo je u Francuskoj rasplamsao debatu o odnosu prema romskoj manjini.

Britanski list Dejli telegraf prvi je objavio fotografiju sa zlostavljenim romskim mladićem: na njoj se vidi 16-godišnji Darius kako teško isprebijan leži u bolničkim kolima. Lice unakaženo i krvavo, odeća pocepana i isprljana. Pronašli su ga slučajni prolaznici, nakon što ga je desetina muškaraca brutalno pretukla u jednom podrumu i potom onesvešćenog ostavila u kolicima supermarketa: linč koji je uzdrmao Francusku.

Darijeva sudbina je ogledalo dva glavna problema francuskog društva, koji se na tragičan način ukrštaju: bezizlazna situacija u predgrađima i nehumano postupanje prema romskoj manjini. Jer njihovi ilegalni kampovi na gradskim obodima važe za mesta bez vladavine prava. Mišel Fukard, gradonačelnik Pjerfit-sir-Sene je izjavio da se stanovnici žale na rast broja krađa od kako su Romi počeli da dolaze. Dan nakon napada na Dariusa, Romi su počeli da napuštaju svoje naselje.

Izvor: http://www.dw.de/borba-protiv-lin%C4%8Da-nad-romima/a-17726403

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*