26.6.2014, KUNA – Amnesty apeluje na EU lidere da zaštite ljudska prava

26.6.2014, KUNA – Amnesty apeluje na EU lidere da zaštite ljudska prava

Dok se čelnici država članica Evropske unije (EU) okupljaju u četvrtak i petak u Belgiji, organizacija za ljudska prava Amnesty International je apelovala na njih da osiguraju da ljudska prava oforme kamen temeljac EU internih i eksternih politika i praksi.

Danas popodne EU lideri će se okupiti u severozapadnom belgijskom gradu Ypres radi komemoracije, kako bi obeležili stogodišnjicu od izbijanja Prvog svetskog rata a potom će imati razmenu mišljenja o strateškoj agendi Unije u narednim godinama.

Amnesty je pozvao na EU države članice da osiguraju da zaštita ljudskih prava oformi osnovu rada naznačenog u Uputstvima. Međutim, bilo kakvi potezi načinjeni ove nedelje će imati težinu ukoliko budu praćeni konkretnim akcijama, rečeno je.

U izjavi je zabeleženo da u EU danas “nasilje nad ženama ostaje prožeto a da su grupe uključujući migrante, Rome… mete široko rasprostranjene diskriminacije i nasilja. Mere granične kontrole izlažu migrante, izbeglice i tražioce azila ozbilnim povredama a često rezultuju i gubitkom života.” “Ovo mora da se promeni”, zaključeno je.

Izvor (engleski jezik): http://www.kuna.net.kw/ArticleDetails.aspx?id=2384857&language=en

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*