27.6.2014, ERIO – Izjava kojom se osuđuje napad na romskog mladića u Francuskoj

27.6.2014, ERIO – Izjava kojom se osuđuje napad na romskog mladića u Francuskoj

Evropska kancelarija za informisanje Roma (ERIO) izražava svoju duboku zabrinutost povodom najnovijeg slučaja nasilja nad Romima u Francuskoj. 13.juna u Pierrefitte-sur-Seine, predgrađu Pariza, Darius, 16-godišnji Rom rumunskog porekla, je odvučen iz svog kampa gde je živeo sa svojom porodicom, od strane lokalnih tinejdžera koji su ga optužili za provaljivanje u jedan stan radi krađe. On je bio prebijen, bačen u kolica supermarketa i ostavljen da umre na strani puta. Mladić je još uvek u bolnici u komi, gde se bori za svoj život. Njegova porodica i susedi iz kampa su nestali nekoliko sati nakon napada, napuštajući njihovo naselje zbog straha od odmazde nakon onoga što se desilo Dariusu.

Incident u Francuskoj nije izolovan slučaj. Mi možemo primetiti povećana anti-romska osećanja i anti-ciganizam kao i perzistentne šablone nasilnih napada i akcija protiv ove manjine. Primeri su brojni. Žrtvovanje Roma za sve bolesti društva takođe može izazvati anti-romska osećanja. Na primer, u junu 2014, poplave u Bugarskoj su odnele najmanje 14 života. Iako je romsko naselje bilo najgore pogođeno, vodeći emiteri su izvestili da romska zajednica treba da snosi krivicu za ono što se desilo. Pitanja poput ilegalnog stanovanja i nepouzdanih životnih uslova su bila pokretana od strane medija, namerno izbegavajući na ovaj način probleme sa kojima su se ove zajednice suočavale proteklih godina.

Rast rasističkog nasilja nad Romima širom Evrope je duboko zabrinjavajuć. Medijski izveštaji i rezultati poslednjih evropskih izbora reflektuju narastajuće trendove u anti-romskim osećanjima, rasizmu, ksenofobiji i ultra-desničarskom ekstremizmu u EU. ERIO je ekstremno zabrinut sa anti-romskim javnim diskursom u državama članicama EU, što takođe značajno doprinosi nasilju nad ovim zajednicama.

Izvor (engleski jezik): http://www.erionet.eu/doc-statement_violence-roma-boy-france_270614

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*