3.6.2014, The Huffington Post – Romska omladina se organizuje

3.6.2014, The Huffington Post – Romska omladina se organizuje

Nije bilo lako naći Kecerovce. Promašio sam skretanje puta koji vodi od Košica, glavnog grada u istočnoj Slovačkoj. Jedan od radnika na benzinskoj pumpi gde sam stao da pitam za uputstva nikada nije čuo za to mesto, a drugi radnik nije znao da me uputi kako da dođem do njega. Na kraju sam se vratio nazad, pronašao tačan put i otisnuo se duboko u slovačko selo.

Kecerovce je selo sa više od 3.000 ljudi, ali ne postoji veliki centar sela. Ja sam parkirna ao moj auto centralnoj raskrsnici ispred opštinske zgrade. Preko puta, sa jedne strane je bio pab. Sa druge strane su bile mala bakalnica i prodavnica.

Slovačka vlada je imala plan na papiru već nekoliko decenija da izgradi nuklearnu elektranu u blizini Kecerovca. Međutim, mogućnosti za ekonomski razvoj u oblasti su sumorne. Selo je sa više od 90% naseljeno Romima.

Da nisam imao pripremljen niz intervjua u Kecerovcu zahvaljujući Nacionalnom demokratskom institutu (NDI), propustio bih najinteresantniji i najobećavajući razvoj u selu. U blizini paba je bila zgrada koju sam promašio tokom mog inicijalnog upoznavanja. To je bio centar zajednice, i bio je dom Kera kluba. Naziv kluba dolazi od prvih slova ova dva sela. Romska omladina iz Kecerovca i komšijskog sela Rankovca se okupljaju zajedno da razgovaraju, planiraju događaje i organizuju servise za zajednicu.

Izvor (engleski jezik): http://www.huffingtonpost.com/john-feffer/roma-youth-get-organized_b_5436690.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*