4.6.2014, romea.cz – Češke NVO pišu ministru finansija zbog sufinansiranja EU finansiranih socijalnih projekata

4.6.2014, romea.cz – Češke NVO pišu ministru finansija zbog sufinansiranja EU finansiranih socijalnih projekata

Nevladine, neprofitne organizacije (NVO) u Češkoj Republici su napisale otvoreno društvo češkom ministru finansij Andreju Babišu, odgovarajući na materijale objavljene od strane ministarstva sa naslovom ‘Pravila za sufinansiranje Evropskih strukturalnih i investicionih fondova za 2014-2020″, kojim se uspostavljaju obavezujuća pravila za finansiranje projekata ESUF-a i nedavno je prošao kroz inter-ministarski debatni proces. Organizacije kritikuju ministarski predlog zbog uslova da do 15% sufinansiranja bude uslov za učešće u ESIF projektima.

Takav uslov, prema NVO-ovima, će iz osnova ograničiti neprofitne aktivnosti u socijalnoj areni, i učiniće nemogućim nevladinim organizacijama da finansijski opstanu. Ovo će dovesti do suzbijanja ili zatvaranja kvalitetnih programa i servisa koji su funkcionisali godinama i do paralize mnogo potrebnog razvoja i inovacija.

Izvor (engleski jezik): http://www.romea.cz/en/news/czech/czech-ngos-write-to-finmin-over-co-financing-of-eu-funded-social-projects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*