9.6.2014, romea.cz – Češki desničarski ekstremisti marširali kroz mesto u kome žive Romi žrtve podmetnutog požara

9.6.2014, romea.cz – Češki desničarski ekstremisti marširali kroz mesto u kome žive Romi žrtve podmetnutog požara

U subotu su se održale demonstracije u mestu Budišov nad Budišovkou koje su bile reklamirane kao “Komemorativni marš za Viktora Švarca”. Desničarski ekstremisti su pokušali da iskoriste trenutno nerazjašnjenu smrt gospodina Švarca, koji je bio star 28 godina kada je umro.

Lokalni meštani spekulišu da je troje Roma navodno napalo gospodina Švarca (koji nije Rom) i da su oni odgovorni za njegovu smrt. Marš nije bio sazvan od strane rođaka preminulog, već od strane Petra Borne, člana Radničke socijalističke partije pravde (DSSS), i od strane nepoznatog neo-naciste Pavela Sladeka Matejnog, koji na kraju nije ni prisustvovao događaju.

Nešto pre 14:00 lokalni meštani, ponajviše penzioneri, su počeli da se okupljaju na ćoškovima glavnog trga u Budišovu nad Budišovkou i raspravljaju o tome kako su lokalni Romi navodno ubili Viktora Švarca. Kamion se provozao kroz trg uz glasne povike “Zig Hajl!” koji su se čuli iz njega.

Izvor (engleski jezik): http://www.romea.cz/en/news/czech/czech-right-wing-extremists-march-through-town-where-romani-arson-victims-live

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*