14.7.2014, NIAR – Ibrahim Osmani: Jezik je prva i najglavnija odlika naroda

14.7.2014, NIAR – Ibrahim Osmani: Jezik je prva i najglavnija odlika naroda

Profesor Ibrahim Osmani je danas izjavio u pisanoj formi “Novinsko-informativnoj agenciji Roma”: “Svaki narod govori svojim jezikom i po njemu se raspoznaje kojoj nacionalnoj pripadnosti pripada. Razumljiva je i opravdana želja da i Romi imaju svoj standardni jezik u javnim isntitucijama, baš kao i dugi narodi.

Standardizacija je bila veoma teška i kod drugih naroda kada su se formirali književni jezici kod Slovena. Čak i danas postoji široki sloj ljudi koji govori narodnim jezikom. Međutim, standardni jezik se uči školovanjem. Zato se ne slažem sa onim filolozima, lingvistima i drugim naučnicima, koji kažu da je romski jezik najmanje podesan za standardizaciju. Njima bih poručio da se vrate malo unazad i videće dokle su sve stigli kad je u pitanju standardizacija njihovog jezika.

Zatim, postoje mišljenja da bi romski jezik otežao školovanje romske dece, a takvo je mišljenje i među određenim Romima. Nasuprot njima, ja smatram da bi učenje maternjeg jezika olakšalo školovanje romskoj deci, ukoliko bi se on uporedo učio sa nastavnim jezikom” – zaključio je prof. Osmani.

(NIAR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*