15.7.2014, NIAR –  Bajram Haliti, glavni i odgovorni urednik ,,Novinsko-informatvne agencije Roma”, podržao Zakon o radu

15.7.2014, NIAR – Bajram Haliti, glavni i odgovorni urednik ,,Novinsko-informatvne agencije Roma”, podržao Zakon o radu

“Kao glavni i odgovorni urednik ,,Novinsko-informativne agencije Roma”, u potpunosti podržavam donošenje novog Zakona o radu. Novi Zakon o radu je u interesu poslodavca i radnika, a otvaranje novih radnih mesta treba biti rezultat aktivnih politika zapošljavanja, a ne prilagođenih zakonskih odredbi.

Novim Zakonom o radu zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na pol, rođenje, jezik, rasu, boju kože, starost, trudnoću, zdravstveno stanje, odnosno invalidnost, nacionalnu pripadnost, veroispovest, bračni status, porodične obaveze, seksualno opredeljenje, političko ili drugo uverenje, socijalno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim organizacijama, sindikatima ili neko drugo lično svojstvo.

Jedini koji se protive novom zakonu o radu su pojedine sindikalne vođe koje se kriju iza interesa radnika a u stvari brinu samo o svom položaju. Po sadašnjem zakonu o radu koji je na snazi od 2005. godine veliki broj Roma je ostalo bez posla, a sindikalne vođe nisu ništa uradile da se izbore za njihova radna mesta. Zato je priča vođa sindikata da je postojeći zakon o radu dobar obična prevara. Ne može država da bude talac grupe sindikalnih vođa koji brinu samo o sebi a ne o radnicima”, navodi Haliti.

(NIAR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*