16.7.2014, inkluzija.gov.rs – Inkluzijada kao model u borbi protiv predrasuda

16.7.2014, inkluzija.gov.rs – Inkluzijada kao model u borbi protiv predrasuda

Usled dejstva svih društvenih faktora koji potvrđuju neravnopravnost i neuključenost mladih sa hendikepom u društvo, sada već ne tako bliske 2011. godine, rodila se ideja o Inkluzijadi.

Inkluzijada kao pandan ekskluzivnim studentskim manifestacijama je zamišljena kao prilika da se studenti bez hendikepa upoznaju sa (ne)normalnošću studenata sa hendikepom i tako ublaže dejstvo ranije stečenih predrasuda. Nenormalnost koja je ovde upotrebljena je relativna i ironično definisana. Ko je još “normalan” na ekskluzivnim studentskim manifestacijama!?

Osnovni uzrok predrasuda je strah, i to strah od nepoznatog. Drugi značajan faktor je neprijatno iskustvo u interakciji sa objektom, prema kome postoji predrasuda, a koje (po)održava predrasudu kao takvu.

Inkluzijada je zamišljena tako da studenti bez hendikepa kroz zajedničke aktivnosti sa studentima sa hendikepom steknu pozitivno iskustvo i iskustvo koje je u suprotnosti sa stereotipima i predrasudama. Naravno u tim aktivnostima, kao imperativ, ne postoji samo zajedništvo već i ravnopravnosti svih učesnika.

Izvor: http://www.inkluzija.gov.rs/?p=25875

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*