17.7.2014, Blic – Blokirali selo kod Kraljeva jer ne žele komšije Rome

17.7.2014, Blic – Blokirali selo kod Kraljeva jer ne žele komšije Rome

Meštani Sirče kod Kraljeva organizovali su protest u ovom selu, jer se protive da se romska porodica useli u kuću koju su kupili, za šta postoji i kupoprodajni ugovor. Preko 50 meštana blokiralo je prilaz tom domaćinstvu, i kako kažu, oni ne žele da se mešaju sa Romima.

Mladen Vasiljević, predsednik MZ Sirča kaže da je protest bio preventivan, jer su dobili informaciju da će doći prodavac kuće, porodica koja kupuje i organizacija koja je dala novac da se romskoj porodici kupi kuća.

– Sirča preživljava jako teške trenutke. Ni zemljotres, ni poplave nisu Sirču toliko degradile kao ovo naseljavanje kosovskih Roma. Mi nismo rasisti, ali jednostavno sa njima ne možemo zajedno živeti, jer nam se narušava mir. Meštani Sirče su za vreme Turaka bežali u brda, u Trgovište, a izgleda da ćemo sada morati opet isto da uradimo. Mi sa njima ne možemo da se mešamo – kaže Vasiljević, dodajući da u selu ima još dvadesetak praznih kuća, koje su Romi nameračili da kupe, i da za sada imaju mirne proteste, ali ako se ne odustane od prodaje, biće radikalizacije protesta.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/481328/Blokirali-selo-kod-Kraljeva-jer-ne-zele-komsije-Rome

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*