2.7.2014, ERRC – ERRC pozdravlja izvinjenje irske vlade i nada se da će ovo postvaiti primer za sve vlade

2.7.2014, ERRC – ERRC pozdravlja izvinjenje irske vlade i nada se da će ovo postvaiti primer za sve vlade

Evropski centar za prava Roma (ERRC) pozdravlja višestruka izvinjenja irske vlade u vezi sa nezakonitim oduzimanjem dvoje romske dece iz njihovih porodica u oktobru 2013. i publikaciju izveštaja Ombudsmana za decu povodom istog pitanja. ERRC apeluje na irske vlasti da razviju neophodne politike i pravne mehanizme, kao što je i preporučeno u Ombudsmanovom izveštaju, kako bi se osigurala potpuna integracija Roma u društvo. ERRC dalje očekuje da budu preduzete sve mere kako bi se osiguralo da se nezakonito oduzimanje dece ne dešava u budućnosti.

U oktobru 2013.godine, irska policija (Garda Síochána) je oduzela dvoje romske dece od njihovih porodica, dvogodišnjeg dečaka u Vestmitu i sedmogodišnju devojčicu u Dablinu, zato što su izgledali drugačije nego drugi članovi porodica. Ovo se desilo ubrzo nakon što su grčke bezbedonosne snage oduzele dete, koje je postalo poznato kao ‘Marija’, njenoj romskoj porodici, na osnovu toga što je ona bila plavokosa i plavooka. Nakon pozitivnog DNK testa, irske vlasti su vratile dvoje dece njihovim porodicama.

Izvor (engleski jezik): http://www.errc.org/article/errc-welcomes-irish-governments-apology-and-hopes-this-will-set-an-example-for-all-governments/4296

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*