2.7.2014, NIAR – Romi tuže državu Irsku

2.7.2014, NIAR – Romi tuže državu Irsku

Dve romske porodice kojima je država Irska oktobra 2013. oduzela decu zbog sumnje da su oteta i da biološki ne pripadaju Romima, tuže državu Irsku zbog kršenja ustavnih prava, neopravdanog pritvaranja, zanemarivanja prava dece i nanetog duševnog bola.

Po ko zna koji put su Romi žrtve predrasuda i degradacije, ovaj put od strane Ministarstva pravde Republike Irske. Devojčica stara 7 godina i dečak star samo dve godine oduzeti su od strane policijskih snaga oktobra 2013, a roditelji su pritvoreni zbog sumnje da su decu oteli i da im nisu biološki roditelji. I to sve zbog toga što je reč o plavokosoj i plavookoj deci. Proverom DNK ustanovljeno je da nema ni govora o otmici i da su deca zaista pripadnici tih romskih porodica.

Ombdusman za prava deteta, Emili Logan je od Vlade Irske dobila zadatak da ispita ceo slučaj i ona je danas objavila svoj izveštaj, kao i preporuke o daljim koracima.

Advokat oštećenih, Pol Konelan izjavio je da su oni zadovoljni izveštajem ombdusmana i da je on „sveobuhvatan“. „Reč je o flagrantnom kršenju ustavnih i ljudskih prava porodice“, izjavio je Konelan. „Ne prihvatamo samo izvinjenje Ministarstva pravde, mada bi to bio lep početak“.

(NIAR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*