21.7.2014, Glas Amerike – Američki Romi: između tradicije i asimilacije

21.7.2014, Glas Amerike – Američki Romi: između tradicije i asimilacije

Neki pripadnici romske zajednice kažu da ih zapadni svet poznaje samo kroz iskrivljeni objektiv – Holivuda ili njihove vezanosti za kriminal. Medjutim, bogata Romska kultura koja se razvijala tokom 700 godina često prolazi nezabeležena. U poslednjem nastavku našeg serijala o Romima u Americi, govorimo o konfliktu izmedju želje nekih Amerikanaca romskog porekla da očuvaju svoje nasledje i njihovog nastojanja da se potpunije integrišu u američko društvo.

Danas je jedan od najvažnijih dana u životu Aleksa Ilaja. On se sprema za veridbu. Njegova porodica prireduje zabavu koja će kulminirati pregovorima dve strane o mirazu. Članovi obe porodice nisu voljni da se pojave na kameri tokom ovog privatnog dogadjaja, tako da su mnoga lica zatamnjena.

Oni će se dogovoriti o ceni. Koliko platiti za devojku. Neću lagati, to je prilično skupo. U pitanju je toliko novca da bi mogao da položim učešće za kuću. Ali nije važno. Kad cena bude dogovorena sipaće dve čaše pića za mog oca i oca moje buduće mlade. Oni će nazdraviti i popiti to piće“, objašnjava tradiciju tinejdžer Aleks Ilaj.

18-godišnji Aleks tvrdi da je spreman.

Veoma sam srećan i ne mogu da sačekam da počnem svoj život.“

Glen Kejts, Valer Gergelj

http://www.glasamerike.net/content/us-roma-part-three-04-16-2011-119974914/731554.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*