21.7.2014, NIAR – Azilanti kao instrument političkih kampanja

21.7.2014, NIAR – Azilanti kao instrument političkih kampanja

„KO VARA, MORA DA LETI”

„Ko vara, mora da leti“, slogan je koji je istakla bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) početkom godine, započevši kampanju na opštinskim izborima. Pojedine ekstremno-desničarske partije postale prilično uticajne u Evropskoj uniji (EU), na primer u Mađarskoj. Obzirom da se pojam “azilanata” najčešće vezuje za Rome, što je stereotip stvoren od medija, Anti-ciganizam je postao izborno sredstvo, kako bi se osvojili glasovi.

Tvrdnje da su Romi i Sinti „problem“ isključivo desno orijentisanih građana, ne odgovora istini. Politički gledano, takav profil imaju pojedinci, čija se razmišljanja mogu povezati sa retorikom „centra“ i stranaka koje naginju desnici. Pored toga, očigledno da i mnogi novinari imaju problem sa stereotipima iz detinjstva.

Luping koje su pojedine zemlje izvele, poput Nemačke izmenama Zakona o azilu I uvođenjem pojma “sigurne zemlje” da bi stekle pravni osnov za deprtaciju ljudi koji traže politički azil, u potpunosti je prenbegao činjenicu da “politička ugroženost” ne podrazumeva samo fizičke progone I ugroženost zbog političkih stavova, već građansku nejednakost u političkom sistemu čije su žrtve Romi u “sigurnim zemljama” I njihova isključenost iz društvenih I političkih tokova što predstavlja oblik rasne I građanske diskriminacije što je perfidnije od fizičkih progona I ugroženosti zbog javno iznetih političkih stavova.

Ekonomska kriza koja pogađa zapadne kapitalističke sisteme poslednjih 30 godina stvorila je atmosferu kod večinskih naroda da je deo njihove ugroženosti I pada ekonomskog standard posledica socijalnih davanja gde su “azilanti” posebno apostrofirani. Uz veliku pomoć medija razvijeni su stereotipi koji su se ustalili u glavama većinskog stanovništva I na tu kartu se igra u borbi za osvajanje glasova od strane pojedinaca I političkih partija u zemljama EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*