21.7.2014, NIAR – NORVEŠKA PARTIJA U OPOZICIJI PREDLOŽILA JE ZAKON O ZABRANI PROSJAČENJA U NORVEŠKOJ

21.7.2014, NIAR – NORVEŠKA PARTIJA U OPOZICIJI PREDLOŽILA JE ZAKON O ZABRANI PROSJAČENJA U NORVEŠKOJ

Norveška Partija centra koja je u parlamentu Norveške u opoziciji predložila je Zakon o zabrani prosjačenja u Norveškoj.

“Najveće povećanje prosjaka imamo upravo iz inostranstva”, kaže Dženi Klinge, političarka Norveške partije centra.

Norveška je članica Šengenskog prostora. Nedostatak graničnih kontrola političari vide kao poziv na prosjačenje.

“Zato nam je potreban nacionalni zakon, kao preventiva. Ako prosjačenje ovde u Norveškoj bude nezakonito, onda će manje ljudi dolaziti ovde da prosi. Otvorene granice su kao poziv za kriminalce i trgovce ljudima. Nacionalna zabrana bi pomogla, jer bi delovala preventivno.”, kaže Klinge

Klinge ne želi da to direktno izgovori, ali ona misli na putujuće grupe prosjaka iz okruženja Roma i Sinta. Policija u Oslu tvrdi da je sitan kriminal iz ovog okruženja vidno porastao.

Iselin Niboe iz desno-liberalne partije Venstre je međutim skeptičan. “Zar nije donekle apsurdno kada baš one koji traže finansijsku pomoć, kažnjavmo novčanim kaznama?” pita on.

To ne samo da je glupo, već možda i nezakonito, kaže nadležna ombudsmanka za pitanja diskriminacije. Ona je već najavila da će detaljno da preispita zabrane prosjačenja. Socijalna radnica Kamila Svingen, koja se brine o beskućnicima i prosjacima u Oslu, užasnuta je ovoj idejom: “Baš Norveška”, mrmlja ona, “Mi smo najbogatija zemlja u Evropi. Mi moramo da pomognemo ljudima koji prose na ulici. Jednostavno ih oterati sa ulica, po onoj, daleko od očiju, daleko od srca, to ne može biti pravo rešenje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*