26.7.2014, Buka – Romi u BiH: između predrasuda i diksriminacije

26.7.2014, Buka – Romi u BiH: između predrasuda i diksriminacije

Romi su najbrojniji među 17 nacionalnih manjina. Pretpostavlja se da u BiH živi oko 80 000 Roma.

U Evropskoj uniji živi između 10 i 12 miliona Roma, što ih čini najbrojnijom nacionalnom manjinom u ovom dijelu svijeta.  I u našoj zemlji, Romi su najbrojniji među 17 nacionalnih manjina. Pretpostavlja se da u BiH živi oko 80 000 Roma.

Kao narod bez matične države, Romi su vijekovima tražili svoje mjesto pod suncem. U državama u kojima su se nastanjivali, Romi su bili žrtve progona, prisilne asimilacije i genocida.

Danas se Romi u Bosni i Hercegovini, ali i ostalim evropskim zemljama, suočavaju sa problemima obespravljenosti, diskriminacije i marginalizacije. Kako bi se povećala inkluzija Roma u društvo i poboljšao njihov ekonomski i socijalni položaj, vlade Centralne i Istočne Evrope pokrenule su međunarodni program „Dekada Roma 2005 – 2015“.

Bosna i Hercegovina se 2008. godine pridružila Dekadi Roma, obavezavši se time na rješavanje pitanja kao što su omogućavanje izbora Roma u državna tijela, rješavanje problema iz oblasti stanovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i obrazovanja, te na borbu protiv diskriminacije i predrasuda prema Romima.

Autor: Milica Plavšić

http://www.6yka.com/novost/52580/romi-u-bih-izmedu-predrasuda-i-diksriminacije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*