26.7.2014, NIAR – ROMI U REPUBLICI HRVATSKOJ

26.7.2014, NIAR – ROMI U REPUBLICI HRVATSKOJ

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj je u 2011. godini popisano 16.975 pripadnika romske nacionalne manjine. Najviše Roma živi na području Međimurske, Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba.

Prema Zakonu o udrugama u Republici Hrvatskoj je registrirano više od 145 udruga romske nacionalne manjine.

U Državnom proračunu Republike Hrvatske putem Savjeta za nacionalne manjine u 2013. godini osigurana su sredstva u iznosu od 795.000 kuna za programe informiranja, izdavaštva, kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija 19 udruga romske nacionalne manjine.

U 2012. godini osnovano je Romsko nacionalno vijeće, sa sjedištem u Zagrebu.

Izmjenama Ustava Republike Hrvatske u preambuli su navedene sve nacionalne manjine među kojima i Romi.

Na izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održanim 2011. godine izabrano je 17 vijeća i 11 predstavnika romske nacionalne manjine. Osnovana je i Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine.

U Hrvatskome saboru interese romske nacionalne manjine predstavlja zastupnik Veljko Kajtazi koji zastupa ukupno dvanaest nacionalnih manjina (Nijemce, Austrijance, Rusine, Ukrajince, Židove, Rome, Bugare, Ruse, Rumunje, Poljake, Vlahe, Turke), te je član Savjeta za nacionalne manjine.

http://www.uljppnm.vlada.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*