30.7.2014, Novosti – Sve manje vojvođanskih Roma odustaje od škole

30.7.2014, Novosti – Sve manje vojvođanskih Roma odustaje od škole

Više od 1.600 stipendija u poslednjih sedam godina obezbeđeno za romsku decu u srednjim školama. Odustajanje od školovanja smanjeno sa 20 na 3,5 odsto.

VIŠEGODIŠNjIM projektom „Inkluzija romskih učenika u srednjim školama u Vojvodini“, čiji su rezultati predstavljeni juče u Novom Sadu, obezbeđene su stipendije za više od 1.600 učenika romske nacionalnosti. Time je, ujedno, i procenat njihovog odustajanja od školovanja smanjen sa 20 na 3,5 odsto na godišnjem nivou.

Projekat je trajao sedam godina, sredstva za realizaciju iznosila su oko 220 miliona dinara i u njemu je učestvovalo više od 860 učenika i 110 nastavnika mentora iz 90 redovnih srednjih škola u Vojvodini. Najviše stipendista zabeleženo je u Novom Sadu i okolini.

Direktor projekta Dragana Dimitrov naglašava da se broj stipendista koji su upisali fakultete udvostručio, te da je primećen i porast broja učenika na svim nivoima obrazovanja, od predškolskih ustanova do fakulteta.

Projekat „Inkluzija romskih učenika u srednjim školama u AP Vojvodini“ finansirali su Fond za obrazovanje Roma, Fondacija za otvoreno društvo i Pokrajinski sekretarijat.

NOVI KONKURS

Iz fonda za obrazovanje Roma najavili su novi projekat „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“, kroz koji će u narednoj školskoj godini biti stipendirano 1.000 romskih srednjoškolaca u celoj Srbiji. Konkurs je otvoren od 15. avgusta do 15. septembra.

J. SIMIĆ

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:502260-Sve-manje-vojvodjanskih-Roma-odustaje-od-skole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*