5.7.2014, The Irish Times – Garda ‘izaziva stavove’ u svojim redovima nakon kontroverze sa Romima

5.7.2014, The Irish Times – Garda ‘izaziva stavove’ u svojim redovima nakon kontroverze sa Romima

Načelnik Garda-ine (Garda -irska policija, prim.prev.) kancelarije za rasna, interkulturalna pitanja i pitanja diverziteta kaže da će kultura morati da se promeni.

9:53 je ujutru u ponedeljak, 21.oktobra, i jedan e-mail sa temom “Sumnja na otmicu deteta” je upravo stigao u inbox biroa za nestale osobe u centrali Garde.

E-mail je od žene koja piše da je na festivalu u Co Clare-u u julu mesecu postala “preokupirana” malom bebom iz romske porodice.

“Imao je veoma plavu kosu i plave oči, a njegov ten je takođe bio beo”, rekla je ona. “Nezavisno od bebe, svi drugi su bili tamnog tema, očiju i kose.”

Nakon nekih prostih provera Garda-e u domu romske porodice u Atlonu, Garda se pozvala na odeljak 12 Akta o dečijoj zaštiti i uzeli su dvogodišnjeg dečaka.

Ombudsman za decu Emili Logan je rekla u svom izveštaju objavljenom ove nedelje da “nije bilo objektivnog ili razumnog opravdanja” za ovo delo i da je ono efektivno bilo “ethničko profilisanje”.

“Mi nećemo tolerisati diskriminaciju i naša kancelarija je ovde da se postara da policijski službenici ne diskriminišu tokom svoje službe”, kaže narednik Dejv Mekinerni, načelnik Garda-ine kancelarije za rasna, interkulturalna pitanja i pitanja diverziteta, u intervjuu za The Irish Times.

Izvor (engleski jezik): http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/garda-challenging-attitudes-in-force-after-roma-controversy-1.1855774

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*