6.7.2014, B92 – “Odbili da otvore račun Romkinji”

6.7.2014, B92 – “Odbili da otvore račun Romkinji”

Četiri sudske parnice i na stotine postupaka rezultat su dobrovoljnog ispitivanja diskriminacije, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

“Imamo četiri sudske parnice u kojima kao dokaz koristimo situacije situacionog testiranja, ali i na stotine postupaka koji su rezultirali davanjem mišljenja i preporuka koje je poverenik sproveo”, rekla je Tanjugu Petrušić, objašnjavajući da je situaciono testiranje proverava da li je neko za koga se sumnja stvarno diskriminator.

Ona je istakla i da je kancelarija na čijem je čelu dobila pritužbe NVO koje se bave pravima romske nacionalne manjine zbog toga što je testiranje pokazalo da jedna banka, odnosno Agencija za izdavanje nekretnina neće da pruže usluge Romima.

Prema njenim rečima, banka je odbila da otvori račun Romkinji, dok su drugoj osobi, u potpuno istim okolnostima i činjenicama to uradili.

“Povodom ovog slučaja pokrenuli smo parnicu za zaštitu diskriminacije, a na osnovu dokaza koji je obezbeđen situacionim testiranjem pokrenuli smo parnicu i protiv jedne Agencije koja se bavi posredovanjem u izdavanju nekretnina jer je odbila da romskom mladiću pruži informaciju koji su stanovi za izdavanje”, pojasnila je Petrušić.

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=07&dd=06&nav_category=12&nav_id=873213

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*