1.8.2014, Al Jazeera – Emra Kurtišova ne može putovati jer je Romkinja

1.8.2014, Al Jazeera – Emra Kurtišova ne može putovati jer je Romkinja

Skopskoj glumici Emri Kurtišovoj nije bilo dozvoljeno ukrcati se na avion za Njemačku na skopskom aerodromu.

Makedonija generalno važi za multinacionalnu i multikonfesionalnu državu s izrazito šarenim etničkim koloritom koji mediji često predstavljaju velikim bogatstvom te zemlje. I to jeste tako. Različitost je bogatstvo, zaista. No, kao i što sve na svijetu ima i dobru i lošu stranu, tako je i s makedonskim demografskim šarenilom po etničkom ključu.

Naime, u Makedoniji postoje razne etničke i vjerske predrasude koje nerijetko prouzrokuju verbalne i fizičke konflikte koji pune naslovne strane dnevne štampe.

Koliko je neugodno kada se nađete u situaciji da budete diskriminirani po ključu etničke pripadnosti svjedoči slučaj mlade glumice Emre Kurtišove, zaposlene u Pozorištu za djecu i mlade, kojoj je službenik na pasoškoj kontroli na skopskom aerodromu “Aleksandar Veliki” rekao da ne može otputovati za Njemačku i pored toga što je priložila potrebnu dokumentaciju za putovanje: potvrdu za posao, garantno pismo, u kojem njena sestra garantira da će je finansijski opskrbiti, i 500 eura u kešu.

Bila sam jedina Romkinja u avionu koja je trebala otputovati i vratili su me. Za 28 godina nikada se mizernije nisam osjećala.

“Čekirala sam prtljag i sve je prošlo u najboljem redu. Dala sam svoja dokumenta službeniku na pasoškoj kontroli, odnosno priložila sam pasoš i avionsku kartu. Upitao me gdje putujem. Odgovorila sam da idem sestri i da ću boraviti nešto više od dva mjeseca, a zatim mi je zatražio garantno pismo. Ja sam u istom trenutku pokazala garantno pismo koje je bilo kopija, jer je grad u kojem živi moja sestra turističko mjesto i gradska uprava se ne bavi time – u tom turističkom gradu je svako dobrodošao. Ja sam, poslije duge rasprave, shvatila da to službeniku ne mogu objasniti, jer me ne želi razumjeti”, objašnjava mlada glumica.

Ona smatra da je njena putna dokumentacija bila ispravna, ali joj je putovanje uskraćeno samo zato što je Romkinja.

Izvor: Al Jazeera

Piše: Admir Fazlagić

http://balkans.aljazeera.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*