10.8.2014, NIAR – “Obama kriv za uspon islamista”

10.8.2014, NIAR – “Obama kriv za uspon islamista”

Vašington – Hilari Klinton izjavila je da je za uspon islamskih ekstremista u Iraku i Siriji kriva neuspela američka politika adminstracije predsednika Baraka Obame.

Bivša američka državna sekretarka je rekla da je najveća greška bila odluka SAD da se ne meša u pobunu protiv sirijskog predsednika Bašara Asada, čime su otvorena vrata najekstremnijoj pobunjeničkoj frakciji Islamskoj državi.

“To što nisu izgradjene snage naroda koji je pokrenuo proteste protiv Asada, ostavilo je veliki prazan protstor koji su sada popunili džihadisti”, kazala je ona u intervjuu magazinu “Atlantik”.

Klintonova se zalagala za naoružavanje sirijskih pobunjenika dok je bila državna sekretarka za vreme Obaminog prvog mandata.

Obama je u četvrtak dozvolio ograničene vazdušne udare na ekstremističku terorističku organizaciju Islamska država u Iraku, ali je rekao da neće ponovo slati vojnike u tu zemlju nakon što su se 2011. godine povukli odatle i da Iračani treba da se suoče sa džihadistima formiranjem vlade nacionalnog jedinstva.

Medjutim, Klintonova je rekla da Obama nema strategiju za odbranu od džihadističke pretnje.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*