11.8.2014, Blic – Švedska kritikuje Rumuniju zbog nesaradnje oko integracije Roma

11.8.2014, Blic – Švedska kritikuje Rumuniju zbog nesaradnje oko integracije Roma

Švedska ministarka inostranih poslova Birgita Olson izrazila je danas veliko nezadovoljstvo što Rumunija odbija spoljnu pomoć za rasporedjivanja evropskog fonda namenjenog intregaciji Roma u toj državi.

“Ljutita sam i razočarana, ali to od toga nećemo odustati”, rekla je ministarka u intervjuu za švedski list Dagens Niheter.

Prema njenim rečima, Vlada u Bukureštu se protivi formiranju grupe stručnjaka Evropske unije (EU) koja bi omogućila da budžet iz Brisela dođe do Roma.

“Mislim da su u pitanju inercija i politička sujeta: ‘Ne želimo da se druge zemlje mešaju u našu unutrašnju politiku’. Štaviše to nije pitanje putem kojeg predstavnici vlasti pobeđuju na izborima. Ljutim se zbog njihove nezainteresovanosti”, rekla je Birgit Olson povodom Svetskog dana Roma.

Rumunija ima teškoća u raspoređivanja sredstava evropske pomoći. Od 2007. do 2013. godine iskoristila je samo 26,5 odsto namenjene pomoći Romima.

Problem se tako “izvozi” te su, po navodima lista, 90 odsto prosjaka u Stokholmu Romi iz Rumunije.

Svetski dan Roma se obeležava od 1971. godine, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obeležavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle zemlje u kojima žive da unapređuju njihov položaj.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/456187/Svedska-kritikuje-Rumuniju-zbog-nesaradnje-oko-integracije-Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*